Reijrink/Noorderhof Creil

Reijrink: onderscheidend assortiment tulpen laten zien op Bloembollen Vakdagen Flevoland Akkerbouw blijft belangrijkste voor maatschap Reijrink/Noorderhof Creil

Frans Reijrink is de oudste zoon van Hans en Dorret, en met z’n drieën vormen ze de maatschap Reijrink/Noorderhof. Akkerbouw en dan vooral het pootgoed, waarvan zo’n 36 hectare geteeld wordt, is de hoofdtak op het bedrijf aan de Noorderringweg in Creil.

Frans vertelt: ‘Mijn opa is hier begonnen met een gemengd bedrijf. Akkerbouw stond altijd al centraal en op een gegeven moment stopte hij met het veebedrijf. Als één van de eersten startte mijn opa met het telen van bloembollen, tulpen en gladiolen. Akkerbouw bleef centraal staan en na een aantal jaren werd de bloembollenteelt aan de kant geschoven. Begin jaren ’90 heeft mijn vader de teelt van tulpen weer opgepakt. Twintig jaar geleden zijn we ook gestart met het broeien van tulpen. In 1999 broeiden we al één miljoen stelen. We hebben tien jaar lang heel fanatiek gebroeid. Toen ging de lol er een beetje af en is de tulpenbroei op een lager pitje gezet. Vorig jaar hebben we zelfs helemaal niet gebroeid’.

Broeierij

‘Dit jaar heb ik voldoende bollen achtergehouden voor de broei,’ vertelt Frans verder. ‘Ik wil de broeierij weer nieuw leven inblazen met een mooi onderscheidend assortiment. Ik heb dit jaar voldoende bollen, goeie soorten, achtergehouden. We kunnen er maximaal 1,3 miljoen broeien.’ Alle bollen die naar de broeierij gaan, komen uit eigen teelt. Reijrink teelt zo’n 10 hectare tulpen. ‘Allemaal licentie rassen, 100% exclusief, tulpen die bij de bloemist verkocht worden’. Alle tulpen worden afgezet via de veiling.

Op de Bloembollen Vakdagen Flevoland, 31 januari en 1 februari in Creil showt Reijrink zijn assortiment. ‘Daar is het belangrijk om te laten zien dat je onderscheidend bent.’

Reijrink definieert zijn bedrijf als akkerbouwbedrijf met tulpenteelt en broeierij. ‘De teelten lopen mooi in elkaar over. Naast mijn ouders en ik hebben we het jaarrond twee vaste medewerkers in dienst.’ Behalve aardappels en tulpen verbouwt Reijrink uien en plantuien, peen, witlof, tarwe en bieten. ‘Witlof en plantuien telen we op contract, voor de rest hebben we veel vrije teelt’, vertelt Reijrink. Hij houdt van de mix van teelten. ‘Die mix is een bewuste keuze. Dat maakt het werk afwisselend, leuker en interessant, qua kennis en qua opbrengst. Je moet goed op de hoogte blijven, goed opletten, door de vele verschillende teelten blijf je scherp. Voor mij is dat wel de uitdaging. Met deze mix van teelten zijn de pieken in werk niet te gek en kunnen we het werk goed aan’.

Mts. Reijrink / Noorderhof, Noorderringweg 24, 8312 RG Creil