Strooispecialist Rikken ziet toekomst voor soja

Loonbedrijf Job Rikken uit Rutten (Noordoostpolder) is specialist in het strooien van compost en mest in rijen- en beddencultuur. Daarnaast teelde hij afgelopen jaar samen met een bevriende veehouder als proef 6 hectare soja in Lelystad. Niet voor de bonen, maar als Gehele Plant Silage.

“Vorig jaar heb ik een zaaimachine voor soja en winterveldbonen gekocht omdat ik geloof dat er toekomst zit in de eigen teelt van eiwitten op veehouderijbedrijven” aldus Rikken. Voor de sojaboon, maar zeker ook voor de teelt van soja als GPS ziet Job kansen in Flevoland. “Veel veehouders verhuren tulpenland. Na de oogst is het niet het optimale moment om gras te zaaien. Er groeit dat seizoen dan nog wel een snede, maar die is vaak van mindere kwaliteit. Beter is het om met gras te wachten tot september en pas na de winter de eerste keer te maaien. Die zomerperiode blijkt ideaal voor een snede soja. Van begin juli tot eind september groeide er ruim vijf ton droge stof met een eiwitpercentage van tegen de 20%. Ongeveer hetzelfde als een snede heel goed gras. Het perceel is na de tulpen niet meer bemest. Soja is een vlinderbloemige en legt zelfs extra stikstof vast uit de lucht. Daarnaast is de beworteling een prima boost voor het land na een intensief gewas als tulpen”.

Het gewas is 20 september op zwad gemaaid en een dag later gehakseld en ingekuild. Inmiddels is de kuil geopend en maakt de soja deel uit van het rantsoen. Het product ruikt friszuur, het mengt makkelijk, de koeien vreten er graag van en in de mest is er niets van terug te vinden. Daarbij blijkt de verteerbaarheid aanmerkelijk beter dan de waarden op papier vooraf aangaven.

“Wij zijn tevreden en komend seizoen komt er zeker een vervolg. Ik ben ervan overtuigd dat dit gewas een aanwinst voor de polder is” besluit Rikken zijn verhaal.

www.jobrikken.nl