De bloemen- en plantenrevolutie

Meer groen is goed voor ons

Begin je alweer te snotteren en te hoesten? Ooit eraan gedacht om een extra bloemetje of plantje in huis te halen? Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat bloemen en planten ons goeddoen! Niet alleen maken ze ons vrolijker en rustiger, maar ze verhogen ook nog eens de luchtvochtigheid, waardoor je neus en je keel worden verlicht. Steeds meer mensen komen hierachter en gelukkig zien we tegenwoordig meer en meer bloemen en planten om ons heen: het lijkt op een ware bloemen- en plantenrevolutie!

Bloemen maken ons blij met hun kleuren en planten zorgen voor een frisse lucht om ons heen. Samen met de huidige trends op het gebied van gezondheid en duurzaamheid, is het niet zo verwonderlijk dat het goed gaat met de bloemen- en plantenverkoop. De sector lift mee met deze trend en er worden allerlei nieuwe en creatieve ideeën bedacht om bloemen en planten zo mooi mogelijk te presenteren.

Harmonie

Het toverwoord bij de bloemen- en plantentrends is: harmonie. Met passende kleuren, vormen en combinaties wordt er gezocht naar rust en harmonie tussen de bloemen, planten, potjes, vaasjes en de rest van het interieur. Tegenwoordig lijken veel mensen behoefte te hebben aan dit soort harmonie; onze drukke levens en de snel veranderende wereld zorgt voor veel onrust en stress. Met bloemen en planten om ons heen komen we eerder in balans en krijgen we positieve energie. Wie wil dat nou niet?

Groene daken en wanden

Een andere trend is de groene stad. Onze steden worden groener; er is meer aandacht voor het functioneel aanleggen van parken en steeds meer gebouwen zijn niet enkel meer van glas en steen. Nieuwbouwprojecten krijgen steeds vaker groene daken en groene wanden. Maar ook als we de gebouwen binnenstappen zien we opkomst van groen. In winkels, hotels, restaurants en koffietentjes kun je veel planten vinden. Hangplanten aan het plafond, planten in vitrines en in hippe potjes en flessen: je ziet ze overal. Ook de groene wanden zijn hier in opkomst, vooral vaak te zien in hippe restaurants.

Stadslandbouw

Zoals eerder in deze krant vermeld, worden in de steden steeds meer tuintjes aangelegd, waar vaak groente en fruit wordt verbouwd. Op plekken met weinig groen komen buurtbewoners bijeen om gezamenlijk groene projecten op te zetten. Mensen met eigen tuinen verbouwen er vaker hun eigen voedsel. Voor de mensen zonder tuinen is verticaal tuinieren een trend. Bij een gebrek aan horizontale ruimte worden planten aan plafonds en aan muren op creatieve manieren bevestigd. Over een revolutie gesproken…

Werkplek

In de hippe en grote kantoren van tegenwoordig vind je complete stukken groen, vooral bij de koffie- en keukenplekken. Ook hier veel hangplanten en groene wanden en soms complete bomen in grote potten. Het personeel wordt er minder gestrest van en wordt daardoor weer meer productief. Veel bedrijven hebben nu ook abonnementen voor boeketten en planten; om de zoveel tijd worden er verrassende nieuwe boekketten afgeleverd. Privé doen mensen dit inmiddels ook steeds vaker, we blijven tenslotte met z’n allen druk, druk, druk…