Kwekerij Baas wij maken mensen blij

Ons doel is om mensen blij te maken en dat doen we met onze bloemen. Dieter Baas kijkt door de kas en lacht erbij. Hier moet je toch wel blij van worden! Overal waar je kijkt zie je perkplanten, in alle soorten, maten en kleuren. Ieder seizoen heeft z’n eigen kleurrijke plantjes, violen, petunia’s, begonia’s, bolchrysanten, geraniums en tegen de kerst de kerststerren. Het drukst is het in het voorjaar. Mensen hebben weer zin om de tuin in te gaan en die moet er gezellig uitzien.

38 jaar geleden streek de familie Baas in Ens neer. Spruiten en andere groentes werden er toen voornamelijk geteeld. Maar perkplanten hebben we altijd wel gehad, vertelt Dieter, die samen met zijn broer Jarno het bedrijf runt. We hadden een vrij divers bedrijf met een enorm assortiment. In de beginjaren reed mijn vader twee keer per dag naar de veiling. 

Bij kwekerij A. Baas aan de Enserweg 4 in Ens tref je het hele proces van zaaien tot een volwaardige perkplant. De zaaitrays, waarin per vakje één zaadje geplant wordt, zijn speciaal ontworpen voor de kwekerij. In zes tot zeven weken ontkiemen de zaadjes, waarna de stekjes de volgende fase in gaan. Er worden zo’n 130 miljoen planten per jaar biologisch opgekweekt. We proberen zoveel mogelijk duurzaam en milieuvriendelijk te kweken, daarom hebben we een geïntegreerde teelt. Dit houdt in dat we zo min mogelijk chemische middelen gebruiken voor gewasbescherming. Alleen als het nodig is, grijpen we in. Het bedrijf heeft veertig vaste medewerkers in dienst en dertig tot veertig vaste uitzendkrachten. Dit aantal groeit naarmate de drukte in de kwekerij. Op de drukste dagen van het jaar zijn hier zo’n 300 mensen per dag aan ’t werk, vertelt Dieter. Totaal beslaat de kwekerij 25 hectare aan kassen, deze worden voor tachtig procent verwarmd door bio-energie.

Baas levert voornamelijk aan de grootschalige retail. Onze klanten zijn supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en de Coop bouwmarkten, Praxis en Welkoop. Nieuw in het assortiment is de pop-up garden. Hierin wordt de wereld van de perkplanten verenigt met de wereld van de bloembollen. In een sierlijke bloempot zijn verschillende lagen bloeiende planten en bollen aangeplant. Samen met een veredelaar uit Noord-Holland hebben we dit concept bedacht en op de markt gebracht. In de herfst koop je deze pop-up garden en vanaf het voorjaar heb je een half jaar bloeiende planten, te beginnen met bijvoorbeeld de bollen als krokussen of narcissen en daarna de violen en andere bloeiende perkplanten. Dit slaat enorm aan bij de klant en daar doen we het voor. 

Het meest blij wordt Dieter zelf van Blooming Joy, een door henzelf ontwikkeld concept met verschillende kleuren plantjes in één mooie pot. Als variant hierop wordt de blooming bag verkocht, een gekleurde tas gevuld met verschillende bloeiende perkplanten. De kwekerij heeft een eigen showtuin, waar nieuwe ideeën uitgewerkt worden. We luisteren naar wat de klant vraagt en werken dat hier uit. Zij kunnen zelf kijken en kiezen wat ze het leukst vinden en wij adviseren daarin. Wij kijken waar de consument gelukkig van wordt en vertalen dat naar kleuren.’

Kwekerij A. Baas, Enserweg 4, 8307 PL Ens, http://www.kwekerijabaas.nl/