Opgegroeid met Triflor

Oude Niedorp * Ze is de stille maar belangrijke kracht op de achtergrond van Triflor bv. Judith van Dam staat als dame haar mannetje in het vijftig jaar oude tulpenbedrijf uit Oude Niedorp. Als directielid van Triflor is ze verantwoordelijk voor de administratie. ,,Mijn uitdaging is dat administratief alles goed reilt en zeilt binnen de organisatie”, vertelt Van Dam.

Triflor is uitgegroeid tot een allesomvattend tulpenbedrijf. Van veredeling (ontwikkeling nieuwe variëteiten), teelt, handel- en export tot broeierij: alle facetten van bol tot bloem worden doorlopen. ,,Het teeltplan omvat zo'n negentig hectare in Nederland”, vervolgt Van Dam. ,,Ook hebben we twintig hectare in Zuid-Frankrijk en negentig hectare in Nieuw Zeeland. Jaarlijks worden rond de zestig miljoen bollen vanuit Nederland geëxporteerd en worden er acht miljoen tulpenbollen binnen Nederland afgezet. Daarnaast worden 25 miljoen tulpen gebroeid.” Van Dam heeft de groei van de onderneming - dat door haar opa en later door haar vader is opgezet - meegemaakt. ,,Ik ben opgegroeid in het bedrijf en werkte al op jonge leeftijd mee”, zegt Van Dam. ,,In de zomermaanden waren we aan het bollenpellen. Elk handje was er natuurlijk één. Er werd alleen voor sport een uitzondering gemaakt. Het was dan ook een logische stap dat ik in het bedrijf stapte. Vanaf 1984 ben ik officieel gaan werken bij Triflor.” Tien jaar later nam ze samen met haar broers Erik en Hans en Geert Hageman het bloembollenbedrijf over. ,,Ik ben al snel op kantoor beland. Waar vroeger alles met de hand gebeurde, daar gaat nu veel digitaal. De tijden zijn niet meer te vergelijken. Datzelfde geldt voor de regelgeving. Alles moet tegenwoordig worden vastgelegd.” Naast het kantoorwerk springt Van Dam tijdens piekmomenten in het seizoen bij in de schuur en wordt er gewerkt op zondagen. ,,Ook daar groei je mee op. De tulp zit in ons DNA. Ik vind het prachtig om de gekleurde tulpenvelden te zien. Dan kan ik er van genieten als ik op de fiets een rondje rijd. Ook ben ik net zo blij als de tulpen weer gekopt en later gerooid zijn. Dan weet ik dat het werk er weer op zit.”

Sportief

Triflor is op sportgebied een actief bedrijf. Het bedrijf staat met haar naam op de shirts van voetbalvereniging Nieuwe Niedorp en is daarnaast al sinds jaar en dag een trouwe sponsor van handbalvereniging VZV. Bij de nieuwbakken eredivisionist is Van Dam penningmeester. ,,Dat doe ik inmiddels zo'n twintig jaar. Ik ben ook lange tijd coach en begeleider geweest. Daar ben ik sinds kort mee gestopt.” Als speelster heeft Van Dam het zelfs geschopt tot international. Veertien keer droeg ze het oranje shirt. Triflor heeft altijd een bijzondere band gehad met VZV. Zo waren ze direct betrokken bij de bouw van sporthal 't Zijveld in 1989 en maken vele familieleden zich verdienstelijk voor de club. Kijk voor meer informatie over Triflor op de website www.triflor.nl.