Bloembollenbedrijf Wuestenenk tulpen en lelies

De verwerking van de leliebollen is in volle gang. Een krachtige waterstroom spoelt de bollen schoon, waarna ze op de transportbanden terecht komen en worden gesorteerd naar grootte. Om schimmels, bacteriën en virussen te bestrijden gaan de bollen door een UV behandelingsunit en krijgen een warmwaterbad van 39 graden Celsius. Daarna worden de bollen teruggekoeld tot 0 graden of iets daaronder en bewaard in de koelcellen.

‘De laatste bollen kwamen twee dagen voor kerst uit de grond’, vertelt Sander Wuestenenk. Een echte rustperiode rond kerst en oud en nieuw heeft het bedrijf hiermee niet gehad. ‘Door het natte weer konden we slecht rooien en waren daardoor zo’n twee weken later klaar met de oogst’.

Naast lelies teelt Bloembollenbedrijf Wuestenenk V.O.F. in Creil tulpen. De teelt van tulpen en lelies vloeit mooi in elkaar over, waardoor het bedrijf het jaarrond voldoende werk heeft. Sander (35) zit samen met zijn ouders Wim en Roelfien Wuestenenk in de V.O.F. Zij hebben vijf medewerkers en in drukke periodes zo’n dertig seizoenswerkers.

De ouders van Wim Wuestenenk kwamen in 1964 naar de Noordoostpolder en betrokken een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw aan het Creilerpad bij Creil. In de zomer ging Wim bij de buren bollenpellen. Zo kwam Wim in aanraking met de tulpenteelt.

Wim kreeg verkering met Roelfien, die opgroeide op een fruitteeltbedrijf aan de Noordermiddenweg. Zijn schoonouders hadden geen opvolger en zodoende konden Wim en Roelfien hier starten met een bloembollenbedrijf. Zijn broer bleef op het bedrijf aan het Creilerpad. ‘We deden eerst veel contractteelt’ vertelt Wim. ‘Later gingen we pas voor onszelf bollen telen. Zo’n 25 jaar geleden begonnen we met z’n drieën met lelies, nu nog samen met Van Gurp. De tulpen worden geteeld in samenwerking met Tulip Expression. Onze tulpen en lelies gaan naar binnenlandse broeiers en via de export de hele wereld over.

‘In 2006 huurden we er een bedrijf aan de Wellerzandweg bij’, vertelt Sander. ‘We zaten om ruimte verlegen en hadden zo de kans het bedrijf uit te breiden. Tot mei 2017 heb ik daar gewoond. Terwijl we al bezig waren met bouwplannen, kwam het bedrijf van Smakman aan de weg bij mijn ouders vrij. Al gauw kwamen we tot overeenstemming met de makelaar, een prachtige kans voor ons om het bedrijf uit te breiden en te optimaliseren.’

Het samenwerken gaat vader en zoon goed af. ‘We geven elkaar de vrijheid en waar ik soms wat makkelijk ben, is Sander wat preciezer’, vertelt Wim. ‘Daarnaast hebben we de taken ook wel enigszins verdeeld. Sander houdt zich voornamelijk met de teelt bezig en ik met alle andere zaken en de handel erom heen’.

Inmiddels denken Wim en Roelfien een klein beetje aan het afbouwen. ‘Onze jongste zoon studeert dit jaar af aan de VHL en komt er dan bij in de V.O.F. Voor ons is het dan tijd om ons enigszins terug te trekken. We zijn nu rond de zestig en genieten nog ontzettend van ons werk op de boerderij, maar willen ook nog samen genieten van de andere mooie dingen van het leven.’

https://www.facebook.com/Bloembollenbedrijf-Wuestenenk-VOF-404876926373672/