Snoek Breeding Ens veredelt exclusief voor kwekersverenigingen Tuliko en Glaco

Marchel Snoek heeft alles weer op orde na vier roerige jaren. Vier jaar geleden besloten zijn broer en hij te stoppen met hun bedrijf. Een moeilijke beslissing, waarin veel afspraken gemaakt moesten worden om tot een bevredigende formule te komen. Ondertussen deed zich voor Marchel de gelegenheid voor om toch door te gaan met de veredelingstak van het bedrijf. Door de vraag van onder andere kwekersvereniging Tuliko (tulpen) ontstonden er nieuwe mogelijkheden. Ook kwekersvereniging Glaco (gladiolen) had er belang bij dat Snoek breeding doorging met de veredeling. Marchel besloot het risico te nemen en het avontuur aan te gaan en zette de verdelingstak van het bedrijf alleen voort. Het werken voor de kwekersverenigingen geeft rust. ‘Je weet waar je het voor doet en een nieuw goed product op de markt brengen geeft voldoening’.

Marchel is de tweede generatie op het bedrijf. Jan Snoek startte in 1959 met bloembollen. Vanaf 1970 kwam zijn broer Piet bij het bedrijf in en bouwden ze samen het bedrijf verder uit. Als hobby werden gladiolen veredeld. In 1976 groeide deze hobby uit tot een echt onderdeel van de bedrijfsvoering. In de loop der jaren is het bedrijf hoe langer hoe meer uitgegroeid tot een professioneel veredelingsbedrijf. Naast gladiolen ging het bedrijf ook tulpen veredelen. Tegenwoordig wordt al het tulpenmateriaal in de eigen waterbroeierij uitgetest. Voor de gladiolen is Snoek al vanaf 1980 aan kwekersvereniging Glaco verbonden. Twintig jaar geleden werd voor de tulpen kwekersvereniging Tuliko opgericht. Snoek zocht als veredelaar een stabiele constante afzet voor zijn veredelingsresultaten en vanuit de kwekers was er sterke vraag naar betrouwbaar aanbod van nieuwe soorten.

Tulpen

Tuliko is een coöperatieve kwekersvereniging met zeven leden. Alle schakels zijn vertegenwoordigd, veredelaar, kweker, broeier en exporteur. ‘Dat is vrij uniek’, vertelt Marcel. ‘Doordat we een exporteur, J. de Wit en Zn BV, in ons midden hebben, hebben we zicht op alle ontwikkelingen tot de eindgebruiker. Hierdoor kunnen we sneller aanpassen’.

Naast veredelaar Snoek en exporteur De Wit bestaat de groep uit telers, Koomen Bloembollen, Van der Avoird Bloembollen, Mulder Tulips, Oijevaar Bloembollen BV en Balk Bloembollen BV. ‘We hebben met z’n allen een gemeenschappelijk belang: een product te verkopen dat bij de afnemer/eindgebruiker een prima en betrouwbaar resultaat geeft.’ Daarom wordt alles getest en worden er strenge eisen gesteld voordat een nieuwe tulp op de markt wordt gebracht. Tuliko richt zich op de zwaardere tulp met goede vroegbroei eigenschappen. ‘Daarnaast letten we op goede houdbaarheid, lage koudebehoefte, een goed vaasleven en de tulp moet er natuurlijk ook goed uitzien, strak qua blad zijn. Ik moet wel opletten dat ik niet te kritisch wordt’, lacht Marchel.

Bloembollen Vakdagen Flevoland

Op de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil presenteert Snoek Breeding zich met de kraam van Tuliko. ‘In mijn tuintje vind je alle rassen van de kwekersvereniging. De tulpen worden gebroeid door De Wit. Zo kunnen zij het proces van de broei op de voet volgen en krijgen ze meer gevoel bij het ras dat zij verkopen. Voor ons is het een win win situatie. Doordat zij de broei voor de show voor ons doen, kunnen wij ons volledig richten op de veredeling en onze eigen broei.’ Snoek broeit in januari tot maart zo’n 400.000 tulpen, die via de veiling verkocht worden.

‘De Bloembollen Vakdagen zijn een mooi uithangbord voor de sector en een visitekaartje voor de polder.’

Snoek Breeding - Drietorensweg 42-2 - Ens