Tulpenvakdagen

Het jaar 2017 is pas begonnen en de gedachten gaan al uit naar een mooi en bloeiend voorjaar.

Bij uitstek is de tulp in de afgelopen jaren gegroeid naar dé voorjaarsbode. Bijna 40% van alle tulpenbollen in Nederland komt uit Flevoland en wie regelmatig door de polder rijdt kan zien dat het areaal nog ieder jaar groeit.

De consument haalt graag een voorproefje van het komende voorjaar in huis. Voor weinig geld lukt het iedereen een bos op tafel te zetten in een kleur die past bij de stemming en het interieur. Ieder jaar merken we dat als het voorjaar echt gekomen is dat de vraag naar ons mooi product wegvalt. In de Noordoostpolder maken vele belangstellenden zich dan op voor het Tulpenfestival. Vele duizenden gaan dan fietsend of met de auto een route rijden door de polders. In de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot de grootste, gratis publiekstrekker van Flevoland. Ook vanuit Dronten wordt er een route uitgezet. Natuurlijk maken we ons wel eens zorgen; door de schaalvergroting zijn er steeds minder bedrijven die de kar moeten trekken. De samenwerking van de bollensector met STEP is daarom van grote waarde. Dit najaar trok het aanleggen van het Mondriaanveld al landelijk belangstelling. Dat zal in de bloeiperiode nog meer zijn. In 2017 is het droogleggen van de Noordoostpolder 75 jaar geleden aanleiding om er nog wat extra energie in te steken.

Jammer dat de consument niet meer wordt uitgenodigd voor de tulpenvakdagen. Het vroeg teveel van de organisatie. Het is nu het feest van de sector : we laten elkaar zien welke veelbelovende cultivars er beschikbaar komen. Naast mooie bloemen en bollen die prima groeien zal het ook gaan over tulpencultivars die resistent zijn tegen ziekten en die gezond blijven met zo weinig mogelijk inzet van chemische middelen. Dat laatste is wat maatschappelijk van de sector wordt gevraagd. De tulpenvakdagen zijn fijne dagen om elkaar op een plezierige wijze over deze thema’s te spreken. Nieuwe plannen worden in een ontspannen sfeer hier bedacht en besproken. Het zorgt naast competitie voor een stukje vernieuwing die we in de rest van het jaar gaan uitwerken.

Dirk Osinga