Voorbereiding tulpen in volle gang bij Van Bentem sierteelt

Met z’n vieren staan ze aan de band waar de tulpenbollen overheen rollen. Met enige regelmaat worden er bollen van de band gehaald. ‘Alleen de goede gezonde bollen gaan straks de koelcel in’, vertelt bollenbroeier Wilbert van Bentem uit Marknesse. Dochter Fleur van acht weet al precies waaraan ze kan zien welke bollen niet goed genoeg zijn. ‘Kijk deze is verschrompeld, die halen we er dan tussenuit.’

Zo’n 24 miljoen bollen worden op deze manier verwerkt. De bollen koopt Van Bentem voor negentig procent in de Noordoostpolder, waar veel tulpentelers zijn die niet zelf de tulpen in bloei trekken of maar een deel van de zelf geteelde bollen in de eigen broeierij verwerken.

Nadat de bollen gesorteerd zijn, gaan ze de koelcel in, waar ze teruggekoeld worden tot negen graden Celsius. In november worden de eerste tulpen op water gebroeid. De bollen worden op een tray geprikt en gaan de verwarmde kas in, zodat vlak na de kerst de eerste bloeiende tulpen in de winkel staan.

Van Bentem heeft een kas en een verwerkingsruimte, waar de tulpen bijna geheel machinaal worden verwerkt tot mooie bossen tulpen die naar de consument kunnen.

Er worden zes kleuren tegelijk gebroeid. Van Bentem heeft de gangbare kleuren, zoals rood, geel, wit, paars, roze en een tweekleurige tulp, rood met een witte rand. De ruim twintig miljoen tulpen worden voor een groot deel afgezet in het buitenland. Een deel gaat rechtstreeks naar de bloemisten en de supermarkt en naar de eigen bloemisterij.

Sierteelt

Naast de tulpenbroeierij heeft Van Bentem een grote bloemisterij, waar naast boeketten en planten ook veel accessoires verkrijgbaar zijn en een grote kas met kleurrijk seizoens perkgoed. De kas wordt momenteel opnieuw voorzien van drainage en gemoderniseerd. ‘Klanten kunnen dit najaar weer heerlijk struinen door de grote kas met herfst- en winterbloeiers. We merken dat klanten een bezoek aan ons bedrijf steeds meer gaan zien als een uitje. Ze verblijven steeds langer in de kas en nemen de tijd zich steeds beter door ons personeel te laten voorlichten’, vertelt Van Bentem. ‘Wij spelen daar met onze inrichting en assortiment op in en hebben daarom in de winkel ook een koffiehoek ingericht’.

Meer info: http://www.vanbentemsierteelt.nl/