Ontsomberen

Het tulpenbroeiseizoen is weer begonnen. Tulpenbroeien is vakmanschap. Je hebt met een natuurproduct te maken en elk jaar is weer anders dus petje af voor de mensen die een mooie bos tulpen weten te produceren. De grote broeiers hebben vaak contracten met supermarkten. Contractprijs is ongeveer 1 euro 30 voor een bosje van 10, dat dan voor 1 euro 98 in de supermarkt ligt. Er zijn ook broeiers die alles via de veiling verhandelen. Zij hopen op een hogere prijs dan € 1,30 en voor de exclusieve soorten misschien wel 2 of zelfs 3 euro per bos. Deze liggen dan voor 5 euro of meer bij de bloemisten. Nog steeds geen geld voor een vleugje voorjaar in uw huis. Weg met die sombere winter, leve het voorjaar!

Nu broei ik zelf niet dus wat dat betreft geen drukte. Wat doe je dan wel vragen ze weleens. Nou, zo weinig mogelijk, zeg ik dan. Als zelfstandig ondernemer mag je het toch ook wel eens rustig hebben. Anders kun je wel gewoon te werk gaan! Maar ook in huize Stoop moet er brood op de plank, dus ik klus er links en rechts wat bij. Zo neem ik sinds kort examens af bij MBO-4 studenten, de bollenrichting. Dit gebeurt op de bedrijven waar de studenten hun afstudeerproject doen. Zodoende kom ik nog eens ergens. De verschillen tussen de bedrijven zijn enorm. Grootklein, managers-tuinders, netjes-minder netjes, enzovoort. Het maakt mij niet uit, als de ondernemer maar iets doet wat bij hem/haar past. Ook de verschillen tussen de studenten zijn enorm. Van keurig op tijd alles inleveren tot niets inleveren, stille jongens en praatjesmakers, met gel in het haar en zonder, bedrijfsopvolgers en jongens die beter auto’s kunnen gaan verkopen. Maar wel allemaal goed volk dat aan de slag wil. Van mij dus geen gesomber over de jeugd van tegenwoordig.

Over somberen gesproken. Ik heb in mijn vakantie (daar heb je ruim tijd voor als je niet zelf broei) een boek gelezen van Simon Rozendaal (Alles wordt beter; Nou ja, bijna alles). Een aanrader voor mijn collega’s maar ook voor de leden van de PvdD, Greenpeace, milieuactivisten en Groen Links. Simon is een wetenschapsjournalist die zichzelf een vooruitgangsoptimist noemt. In de krant staat niets dan ellende en nood, maar volgens Simon valt het allemaal wel mee. In het boek wordt onderbouwd dat er nog nooit zo weinig oorlog is geweest, de zure regen bestaat niet meer, problemen met fijnstof zijn bijna opgelost, gif bestaat niet (het hangt van de dosering af) en het water is schoon. Somberaars hadden en hebben ongelijk! Dus ontsomber, lees het boek en koop tulpen!

Kees Stoop, Teler tulpenbollen en Voorzitter Milieuplatform Bloembollen