Meer uit de moestuin

Kookprogramma's zijn een hit op televisie.

Wanneer je dit combineert met duurzame en biologische producten, dan is een goed bekeken uitzending bijna een garantie. Waar komt de trend om meer en bewust te kiezen voor eerlijk voedsel vandaan? Gezondheid is vaak te hoofdreden. Ook het houden van een moestuin is tegenwoordig een populair onderwerp bij verjaardagen.

De moestuin Met dank aan onder meer televisieprogramma's als Van Hollandse Bodem en Maartens Moestuin is de moestuin weer hip en populair. Ook supermarktketens springen op de trend in. Zo verkocht de Albert Heijn begin dit jaar liefst 44 miljoen moestuinpotjes met 22 soorten groenten en fruit. Waar komt de hernieuwde interesse in het (onder)houden van een moestuin vandaan? Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt na een aantal voedselschandalen. Doordat een tuin een concreet resultaat oplevert heeft een moestuin aantrekkingskracht.

Wildplukken

Wildplukken is één van de nieuwste rages van het doe-het-zelf tijdperk. Hoewel het bij wet verboden is trekken meer en meer mensen de natuur in om hun avondmaaltje bij elkaar te zoeken. Denk hierbij aan paddenstoelen, verstopte groenten en vruchten, bramen en eetbare wortelen. Geheel zonder risico is het niet. Naast de zorg voor het behoud van flora en fauna is waakzaamheid noodzakelijk. Er zitten genoeg giftige planten en paddenstoelen in de grond die de gezondheid ernstig in gevaar kunnen brengen.

Gezonde snacks

Hoewel de consument er (nog) niet warm voor loopt, is de verwachting dat binnen afzienbare tijd insecten veelvuldig op de menukaart te vinden zijn. Supermarktketens hebben de beestjes al in de schappen liggen. Het eten van insecten wordt steeds actueler en is een gezonde en duurzame optie om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld. Vooral in de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten. Denk hierbij aan wespen, sprinkhanen, rupsen en meelwormen. Alleen in Europa en Noord-Amerika kent men deze eetgewoonte niet, want westerse consumenten zijn nog niet gewend aan het eten van insecten.

Vegetarisch eten

Het heeft het karakter van saai en voorspelbaar: vegetarisch eten. Toch is het wel degelijk in opkomst de laatste jaren. Nederland telt ongeveer een miljoen vegetariërs en nog veel meer flexitariërs. Dit zijn mensen die niet dagelijks vlees willen eten. Steeds minder mensen eten vlees, vanwege de kosten, gezondheid en milieu. De mogelijkheden voor vegetariërs zijn eindeloos. Zo zijn peulvruchten rijk aan eiwitten, B-vitamines, voedingsvezels, ijzer en andere mineralen. Kortom, prima vleesvervangers. Ook restaurants spelen er handig op in en nemen voldoende vegetarische gerechten mee op de menukaart.