Quaack hart voor eenden en omgeving

Marco van Veldhuisen is met eenden opgegroeid. ‘Mijn ouders hadden een bedrijf in Renswoude, vlakbij de bebouwing en het bos. Voor ons was het niet mogelijk hier verder te groeien, daarom zijn we in 2009 naar dit toenmalige akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen verhuisd. Hier zijn de beperkingen veel minimaler en kunnen we ons bedrijf goed runnen.

De eendenhouderij komt oorspronkelijk uit Harderwijk. De visvangst en verwerking van vis zorgden voor veel visafval. Om dat kwijt te kunnen, zijn de eendenboerderijen er gekomen. Tegenwoordig mogen we de eenden geen visafval meer voeren’.

Van Veldhuisen houdt de eenden voor het vlees en voor het dons. ‘De eenden groeien hier op vanaf dag één totdat ze zeven weken oud zijn. Ze hebben hier de ruimte, water om in te spelen en ze krijgen goede voeding. Je ziet aan de eenden dat ze het naar hun zin hebben.’

Na zeven weken wegen de eenden zo’n drie kilogram en worden ze levend verkocht. Ze gaan dan naar de fabriek waar ze verdoofd worden voor de slacht. Dons en veren worden geplukt, schoongemaakt en gescheiden van elkaar voor donsdekbedden en kussens. Het eendenvlees wordt verwerkt voor consumptie en naar verschillende landen geëxporteerd. Een klein deel blijft in Nederland.

Verschillende restaurants hebben de Quaack eend op het menu staan. Bij Flantuas op het vliegveld in Lelystad kun je bijvoorbeeld genieten van langzaam gegaarde eendenboutjes met zoetzure saus. Zelf vindt Van Veldhuisen het ook leuk om te experimenteren met eend. Regelmatig wordt er wat nieuws uitgeprobeerd op de barbecue of in de green egg. ‘Wat veel mensen niet weten’, vertelt hij, ‘is dat je eend rosé kunt eten, net als biefstuk. Dan is hij lekker sappig. Wanneer de eend 55 graden is geweest, is dat voldoende, bij 75 graden wordt het vlees droog en taai. Wanneer je eend goed klaarmaakt en er de goede saus bij doet, dan is het een verrukkelijk stukje vlees.’

Met zijn merk Quaack werkt Van Veldhuisen aan naamsbekendheid en aan een betere verkrijgbaarheid van het product. ‘Onze eend is een duurzaam stukje vlees, ik werk milieuvriendelijk, energieneutraal en zonder antibiotica. Onze eenden krijgen iedere dag nieuw stro. Hierdoor lopen ze niet in hun eigen mest. Dit is belangrijk voor de diergezondheid. Ze krijgen goed voedsel en schoon water, hebben voldoende ruimte en we geven ze iedere dag voldoende aandacht.’

In de webshop op Quaack.nl vind je allerlei eendendelicatessen van eendenbout tot rollades en hele eenden. Meer bekendheid geven aan de smaak van eend wil Van Veldhuizen met toegankelijke producten zoals de Haute Duck, een worst van eendenvlees op een broodje en de eendenbitterballen. Wellicht zijn deze binnenkort te koop op de festivals in Nederland.

Quaack.nl