Agrico toont groei in resistente rassen tijdens de Bio-beurs

Emmeloord 20 januari 2017 – Op woensdag 18 en donderdag 19 januari jl. nam Aardappelcoöperatie Agrico deel aan de Bio-beurs die plaats vond in het IJsselhallencomplex te Zwolle.

Samen met dochterbedrijf Leo de Kock nam Agrico deel aan de Biobeurs onder het thema ‘Growth’. Agrico benadrukt daarmee dat duurzame groei haar streven is, waarbij zij zowel voor telers als voor klanten werkt aan een beter resultaat, elk seizoen weer.

De nieuwste generatie bio-rassen, krijgt door Agrico’s jarenlange investeringen in resistentieontwikkeling steeds meer vorm. Naast Carolus bewijst nu ook het ras Alouette haar groeikracht. Met resistentie tegen phytophthora brengt dit ras ondernemers goede opbrengsten, ook tijdens seizoenen met een zware phytophthora-druk. Daarnaast biedt het consumenten een nieuwe smaakvolle veelzijdig te gebruiken consumptieaardappel. Agrico heeft het afgelopen jaar de afzetkansen voor deze roodschillige vastkoker gestaag zien groeien. Niet alleen de teler maar ook de consument blijkt deze aardappel zeer te waarderen. De aardappel kon men tijdens de beurs dan ook proeven.

Agrico was niet alleen met een eigen stand aanwezig, maar was als voorloper op het gebied van resistente rassen ook betrokken bij het workshop-programma. Commercieel manager consumptie- en biologische aardappelen Peter Dijk, mocht namens Agrico bijdragen aan de workshop: hoe krijgen we meer phytophthora resistente aardappels op het bord? Voor ons is dit antwoord niet zo moeilijk licht Peter Dijk toe. “Bij Agrico kweken en telen wij vanuit de behoefte van onze klanten. Hierover zijn wij met onze verpakkers, retailers en de verwerkende industrie continue in gesprek. Al in het zaailingstadium selecteren wij onze rassen op krachtige groeiers die ook in de markt gewaardeerd worden. Wij letten daarbij op goede consumptie-eigenschappen zoals smaak, bakkwaliteit en verwerkingsmogelijkheden. Zo vinden onze biologische aardappels heel natuurlijk hun weg naar het bord. Onze recentelijk geïntroduceerde rassen Carolus en Alouette, die inmiddels breed zijn opgenomen door de Nederlandse supermarkten, zijn hier mooie voorbeelden van. De komende vijf jaar verwachten we nog een aantal nieuwe veelbelovende phythophthora-resistente rassen toe te kunnen voegen aan ons biologische rassenpakket.