Barendregt aardappelen k(l)eilekker

Barendregt aardappelen k(l)eilekker K(l)eilekker dat zijn de aardappelen van Barendregt in Kraggenburg. Peet Barendregt (1965) woont al zijn hele leven op het akkerbouwbedrijf aan de Hertenweg. ‘Mijn ouders zijn in 1958 naar de Noordoostpolder gekomen. Door de uitbreiding van de havens in Rotterdam kwamen ze met een hele groep tegelijk deze kant op. Mijn ouders gingen hier een akkerbouwbedrijf runnen en kregen twee zoons en een dochter, waarvan ik de jongste ben.’

Van jongs af aan hielp Peet mee in het bedrijf van zijn ouders en leerde al snel hoe het er aan toe ging op het boerenbedrijf. Begin jaren ’90 ging hij deel uitmaken van de maatschap en tien jaar later nam hij het bedrijf in zijn geheel over. ‘We deden toen ook veel frietaardappelen. Die gingen naar de fabriek en werden daar verwerkt tot verpakte friet. Die markt zakte op een gegeven moment tijdelijk iets in en in die periode zijn wij steeds meer tafelaardappelen gaan verbouwen. Nu hebben we alleen nog maar tafelaardappelen.’

De tafelaardappelen werden rechtstreeks geleverd aan de groentenboeren, groentespeciaalzaken en de boerderijwinkels of boerderijen met huisverkoop. ‘We leveren kleinverpakkingen, bijvoorbeeld ook zakjes van drie kilo. Op een gegeven moment ging 1 van onze grossiers ook naar kleinverpakkingen in foliezakken vragen. Nu leveren we vrijwel al onze aardappelen aan Postuma, die ze weer levert aan voornamelijk groentespeciaalzaken. We leveren de aardappelen onder de merknaam Flevoland aardappelen k(l)eilekker. We hebben de èchte lekkere klei-aardappel’.

Het verpakken van de aardappelen doet Barendregt zelf en gebeurt machinaal. ‘Alleen het stapelen gaat nog niet automatisch. Dit is zwaar werk en willen we in de toekomst ook automatiseren. Dit verpakken gaat 52 weken per jaar door’, vertelt Peet. Hij voert het bedrijf samen met zijn zoon Rens en zijn vrouw Mirjam. ‘Alleen bij erge drukte hebben we er een medewerker bij.’ Jaarlijks worden er zo’n 2.500 ton aardappelen verwerkt. In september, vanaf dat de scholen weer beginnen tot aan de kerst is de drukste periode van het jaar.

Barendregt verbouwt zes tot zeven rassen consumptieaardappelen. ‘Dat zijn de zogenaamde smaakrassen, veelal de wat oudere veel gegeten rassen’, vertelt Peet. ‘De laatste jaren wordt de Frieslander steeds meer verkocht. Hier spelen we dan met de teelt natuurlijk op in. De helft van de aardappelen die we verwerken en verpakken telen we zelf, de andere helft kopen we bij.’

Barendregt heeft zestig hectare land, waarop naast aardappelen ook wortelen, uien en graan worden verbouwd. Het bedrijf is nu volop aan het oogsten. ‘De aardappelen zijn mooi dit jaar’, weet Peet. ‘

Meer informatie: www.barendregtaardappelen.nl