Gezond, gezonder, gezondst!

De groente- en fruit-trends van 2017

Ook dit jaar zullen steeds meer mensen kiezen voor gezond eten. Zo wordt er al minder vlees gegeten, waardoor groenten een grotere rol zullen spelen in maaltijden. Veel groenten en fruit spelen daarnaast een belangrijke rol in bepaalde diëten of nieuwe vormen van gezond eten. De Agrarische Krant tipt acht groente- en fruitproducten die het in 2017 goed zullen doen.

1. Kool

Een goede vleesvervanger is kool; de groente wordt steeds vaker behandeld alsof het een stuk vlees is. Niet alleen in restaurants is het al een trend, ook thuis zal de kool vaker op tafel worden gezet. Een hoofdrol is hier weggelegd voor de bloemkool, maar ook de spitskool en spruitjes zijn favoriet.

2. Bessen en bramen

Door de populariteit van havermoutpap worden er steeds meer soorten bessen en bramen in kleine porties verkocht. Samen met noten en gedroogd fruit (zie hieronder) kun je er de lekkerste gezonde combinaties van maken.

3. Gedroogd fruit

De consument is steeds meer alert op de hoeveelheid suiker in zijn voedsel. Gedroogd fruit is een mooie vervanger voor snoepgoed. Denk aan vijgen, pruimen en abrikozen. Door het drogen verdwijnt wel alle vitamine C uit het fruit, maar er zitten nog genoeg voedingsstoffen en vezels in.

4. Zeewier

Door de populariteit van sushi is zeewier niet onopgemerkt gebleven. Het ziet er misschien op het eerste gezicht niet al te smakelijk uit, maar het is lekker en ook nog eens supergezond. Zelfs de Albert Heijn zette dit nieuwe product met de nodige promotie in de schappen.

5. Snoepgroente

De trend van snoepgroente, zoals kleine komkommers en tomaten, is al een tijdje aanwezig en zal niet zo snel meer verdwijnen. De kleine formaat groentes zijn niet alleen voor volwassenen een gezond tussendoortje, maar ook ideaal voor de kleintjes.

6. Groentechips

Nog zo’n gezonde tip voor zowel volwassenen als kinderen: groentechips. Is het chips? Is het groente? Het is het allebei! Gezond en lekker en je voelt je minder bezwaard als er weer een zak van leeg eet achter de televisie…

7. Vergeten en verzonken groenten

De vergeten groenten, zoals de pastinaak, zijn nog steeds hip, maar er vindt een verschuiving plaats naar verzonken groente, oftewel gefermenteerde groenten. Door de rijping bij lage temperaturen en het fermenteren blijven de smaken goed behouden en kan het gerecht maandenlang goed bewaard worden. Kimchi is een traditioneel gerecht van verzonken groenten uit de Koreaanse keuken.

8. Zoete aardappel als toast

We sluiten af met de zoete aardappel. We kenden hem al gekookt, gebakken; in de soep of in de salade, maar het is nu ook een trend om er toast van te maken! Het is heerlijk én ook nog eens gemakkelijk te maken. Snij de zoete aardappel in plakken en stop de plakken in de broodrooster. Klaar is kees! Dankzij deze nieuwe trend zal de zoete aardappel ook dit jaar populair blijven.