Nederland aardappelland

Populaire soorten in de spotlights

Je zou denken dat met de laatste food-hypes de ouderwetse aardappel minder populair is in ons landje, maar niks is minder waar! Nederland is nog altijd een aardappelland. De totale aardappelproductie in Nederland bedraagt 7 miljoen ton per jaar, waarvan 3,5 miljoen ton consumptieaardappelen. De aardappel is dus nog steeds populair bij de consument in binnen- en buitenland. Hoogtijd om vijf populaire aardappelsoorten in de spotlights te zetten.

1. Bildstar

Hoe herken je ‘m? Zo net uit de grond heeft de ronde Bildtstar een rode kleur. Eenmaal goed gekookt is er niets meer van de rode kleur terug te zien, de Bildstar heeft dan een gele tot donkergele kleur.

Vastkokend of kruimig?De Bildstar is vastkokend. Hij blijft dus geheel intact tijdens het koken. De aardappel wordt wel enigszins kruimig aan de buitenkant. De Bildstar is erg geschikt voor allerlei gerechten. Je kunt ‘m koken, bakken en frituren.

Recept-idee: Gebruik de Bildstar eens voor het Italiaanse gerecht gnocchi! De variant met aardappel heet “gnocchi di patate”, oftewel gekookte aardappelballetjes.

Opvallend feitje: De Bildstar wordt ook wel de “luie huisvrouw-aardappel” genoemd, omdat er praktisch niks mis mee kan gaan.

2. Doré

Hoe herken je ‘m? De Doré aardappel heeft een bruingele schil en een ovale vorm. Vastkokend of kruimig? De aardappel is zeer kruimig en hierdoor ideaal om te koken en te pureren. Recept-idee: Ideaal voor aardappelschotel uit de oven of een romige stamppot met veldsla. Opvallend feitje: Doré is een vroeg consumptieaardappelras. Dat wil zeggen dat hij na ongeveer drie maanden na het poten wordt gerooid. Vroege rassen worden gerooid tot en met september. De consumptiekwaliteit van de Doré is aanmerkelijk beter dan die van de andere vroege rassen.

3. Frieslander

Hoe herken je ‘m? De Frieslander is een aardappelras met ovale knollen en een gele, vrij gladde schil.

Vastkokend of kruimig? Het is een vastkokende aardappel, maar wel kruimig op je bord. Uitermate geschikt voor koken, bakken, stamppot, salades, puree en ovenschotels, poffen en frituren.

Recept-idee: Pof de Frieslander eens op de barbecue!

Opvallend feitje: De Frieslander is goed resistent zijn tegen zo ongeveer alle gebruikelijke aardappelziektes.

4. Nicola

Hoe herken je ‘m? Nicola is een langwerpige, ovale aardappel met een gladde, lichtgele schil. Vastkokend of kruimig? De Nicola is een smaakvolle vastkokende aardappel.

Recept-idee: Lekker voor een aardappel-zalmsalade!

Opvallend feitje: De Nicola heeft een beetje een zoete smaak.

5. Opperdoezer Ronde

Hoe herken je ‘m? De Opperdoezer Ronde is goed te herkennen. Het is een kleine aardappel met een gele vlezige schil en een onregelmatige vorm.

Vastkokend of kruimig? Het is een vastkokende aardappel met een romige smaak.

Recept-idee: Opperdoezer Rondjes en worstjes uit de oven met gestoofde snijboontjes.

Opvallend feitje: De Opperdoezer Rondes ontlenen hun naam aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Daar worden deze unieke en exclusieve aardappelen al meer dan 150 jaar verbouwd en geoogst rondom de dorpskerk.

Meer lezen over de aardappel? Veel informatie over aardappelen in Nederland is te verkrijgen via de Nederlandse Aardappel Organisatie: http://www.nao.nl