Nieuw veredelingscentrum voor uienspecialist

Broek op Langedijk * Na de viering van het zestigjarig bestaan in 2015 maakt De Groot en Slot zich op voor een nieuwe mijlpaal. Onlangs werd de eerste paal geslagen voor een nieuw te bouwen veredelingscentrum voor het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in uien en sjalotten. ,,Medio september zullen de werkzaamheden klaar zijn”, zegt directeur Jeroen de Haas. ,,Dat moet ook wel, want dan komt de uienoogst uit heel Europa weer binnen.”

Het te bouwen veredelingscentrum komt op de plek van de oude bedrijfshallen. Met de nieuwe en moderne faciliteiten beschikt De Groot en Slot over een goede uitgangspositie om ook in de komende jaren nieuwe, succesvolle uien- en sjalottenrassen te blijven ontwikkelen. In de afgelopen weken zijn ongeveer twaalfhonderd heipalen de grond ingegaan. Met de nieuwbouw zet De Groot en Slot weer een stap om haar leidende rol als het kenniscentrum op het gebied van uien en sjalotten te verstevigen en de voorsprong verder uit te bouwen. Jeroen de Haas: ,,Na realisering van deze nieuwbouw beschikken we over een prachtige locatie waar onze diverse logistieke, verwerkings- en beoordelingsprocessen die bij de klassieke verdeling van uien en sjalotten een voorname rol spelen, de komende jaren gaan plaatsvinden. Het hebben van volledige aandacht op uien en sjalotten, een uitgebreid kennisnetwerk en uitstekende faciliteiten vinden wij een randvoorwaarde voor ons succes.”

Wereldmarktleider

De ui is na de tomaat de groente die het meest wordt gegeten op de wereld. Het eten van ui en andere leden uit de lookfamilie - denk aan knoflook of bieslook - is goed voor de bloeddruk en heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten. Ook zijn uien een geduchte vijand van botontkalking. Het in Broek op Langedijk gevestigde bedrijf is samen met zijn partner Bejo Zaden wereldmarktleider in uienzaad. De Haas: ,,Telers verspreid over vijf continenten kiezen meer en meer voor onze producten. Onze goede marktpositie willen we in de komende jaren verder versterken. Ons doel is om in de komende tien jaar de omzet te verdubbelen. We willen onze expertise de komende jaren verder uitbouwen. Wanneer je aan uien denkt, dan moet je automatisch denken aan De Groot en Slot. Dat is onze ambitie.”

Zaad kweken

De Groot en Slot zegt kennisleider van de wereld op het gebied van uienzaad te zijn. Door de ver doorgevoerde specialisatie binnen het bedrijf zijn ze in staat om snel in te spelen op vragen vanuit de markt. De onderneming uit Langedijk was dan ook de eerste die sjalotten uit zaad kon produceren. ,,Het was een project dat ruim vijftien jaar heeft geduurd van proberen en moeilijkheden overwinnen. Uiteindelijk lukte het 25 jaar geleden om sjalotten op zaad te kweken. Dit zorgt er mede voor dat we ziektevrij uitgangsmateriaal hebben en daardoor is de opbrengst hoger. Tot twee jaar geleden waren we het enige bedrijf ter wereld die dit kon kweken.” De Groot en Slot is een bedrijf dat constant in beweging is. De vraag van klanten om uien het gehele jaar te kunnen leveren, heeft hen doen besluiten om ook actiever in plantuien te worden. Door de overname van Broer bv in Andijk kan aan deze vraag worden voldaan. Broer bv is een productiebedrijf voor plantuitjes en door de overname is het mogelijk om met plantuitjes erbij een groter gedeelte van het assortiment rassen aan te bieden.

Kijk voor meer informatie op www.degrootenslot.nl.