Witlofkwekerij lof

Gerwin de Vries: Sinds ik kon praten zei ik dat ik verder wilde in de witlof.

De derde generatie De Vries zit inmiddels op de boerderij aan de Pilotenweg bij Espel. De opa van Gerwin begon met twaalf hectare akkerbouw en verbouwde onder andere aardappels, bieten en uien. Later kwamen er koeien bij, maar die verdwenen aan het eind van de jaren zeventig, toen de vader van Gerwin in het bedrijf kwam weer.

In 1978 werd er gestart met de teelt van witlof naast de andere akkerbouwproducten. Witlof paste in het jaarrond akkerbouwplan. Meerdere akkerbouwers teelden in de wintermaanden witlof extra. Witlof was toen nog een luxe product en werd alleen bij speciale gelegenheden en op zondag gegeten. De Vries startte met één hectare witlof. Dat groeide naar drie hectare, naar zes hectare, naar twaalf. De totale oppervlakte akkerbouw kwam op 24 hectare toen de buurman erbij kwam door pacht uitbreiding.

Ontwikkelingen in de witlofteelt gingen steeds verder en De Vries ging met zijn tijd mee. Eerst werden de pennen in de grond geteeld, totdat in 1989 champignonstellingen gekocht konden worden en deze werden omgebouwd voor de witlofteelt. ‘Deze hydroteelt gaf in het begin veel problemen’, vertelt Gerwin. ‘We kregen de gezondheid van de pennen niet goed en zijn veel bij collega’s wezen kijken en hebben veel kennis opgedaan. Ondertussen werden de stellingen weer omgebouwd en probeerden we de teelt weer goed en gezond te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en is de teelt op stellingen goed geslaagd, maar toen brak na de val van de muur de crisis aan en werden de prijzen lager. We gingen andere inkomstenbronnen zoeken en dat werd het adviseren en kennis overbrengen naar telers in Duitsland. Later bleek dat ze de kennis wel hadden, maar geen goede witlofpennen. Toen zijn we gestart met de afzet van witlofpennen naar Oost Duitsland.’

Op een gegeven moment specialiseerde De Vries zich geheel in witlof. Akkerbouwland werd geruild met de buurman, er werd land bijgehuurd en er werden contracten afgesloten met derden voor het telen van witlof. Het bedrijf groeide hard en levert nu over de hele wereld.

Witlof kent een tweejarige teelt. Het eerste jaar groeien de pennen op het veld. Het tweede jaar worden ze binnen opgetrokken tot witlofstronken. Witlofpennen zijn gekoeld lang houdbaar en kunnen daardoor goed geleverd worden, ook op verre bestemmingen. Door de witlof ter plaatse op te trekken, wordt het een regionaal product en kan ieder land en iedere regio er zijn eigen identiteit aan mee geven. Naar verre bestemmingen gaan de witlofpennen per containerschip. ‘We hoeven nooit te vliegen om te leveren’, vertelt Gerwin. ‘Dat is het mooie van het leveren van dit halfgewas. Hierdoor is ons product duurzamer. We stoten geen extra CO2 uit door te vliegen. Ook hebben we zonnepanelen en vangen het regenwater op. Witlof is een heel schoon gewas. We vinden geen restanten van gewasbeschermingsmiddelen in de witlofkroppen.

In 2010 is de laatste grote verbouwing geweest en een nieuwe schuur gezet. De afzet is in eigen hand genomen en er is een verkoopster aangetrokken voor de verkoop van het eigen merk LOF. LOF. produceert op bestelling, zodat het product altijd dagvers is.

Er werden verschillende bedrijven in het buitenland overgenomen en ook heeft LOF. zijn eigen koelhuizen in Creil en Espel.

Gerwin de Vries is samen met zijn zwager Hugo Jongejan eigenaar van het bedrijf.

Op de website https://www.witlofkwekerijlof.nl vind je heerlijke recepten, een kweekset en nog veel meer nieuwtjes en weetjes van het bedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat er ook roodlof bestaat? Dat kweken zij ook.