Boomkwekerij Versprille - de juiste boom op de juiste plaats

Kraggenburg - het is een drukte van belang bij boomkwekerij Versprille in Kraggenburg. Rien Torn Broers en Chris Versprille zetten samen de frames voor de haagbeuken in elkaar, terwijl Erwin Pollen van gemeente Noordoostpolder de beplanting voor de Saturnusstraat in Emmeloord komt halen. Eerst maar helpen opladen dus.

Versprille is blij met de gemeentes Noordoostpolder en Urk als klant. ‘Het is toch een teken dat je gewaardeerd wordt als bedrijf in de regio. met grote aanbestedingen werkt het natuurlijk anders’, vertelt Torn Broers, ‘dan moeten we gewoon mee inschrijven op de aanbestedingen, maar kleinere projecten worden ons vaak direct gegund.’

historie

In het begin van de vorige eeuw in de provincie Zeeland kweekte de boomkwekersfamilie al bomen. In het begin voornamelijk vruchtbomen, na de verhuizing naar de Noordoostpolder in 1959 werd het sortiment al snel uitgebreid met laan en sierbomen. In de jaren `70 werd dit door Chris Versprille sterk uitgebreid en nu heeft het bedrijf een breed sortiment bomen variërend van een kleine bolvorm voor een kleine tuin tot grote solitairen voor parktuinen en straatbeplanting. In vroeger jaren was het kweken van de bomen praktisch allemaal handwerk, zo ook het rooien wat met de schop moest gebeuren, een zwaar en tijdrovend werk. Versprille heeft altijd groot belang gehecht aan een goede mechanisatie en al snel een rooiploeg aangeschaft, wat het werk verlichte. In de jaren `80 werd geïnvesteerd in een zware versteklichter die het rooien een stuk vereenvoudigde. Door veranderingen in de afzetmarkten en het steeds belangrijker worden van een snelle levering is begin 2000 een selectiefrooier aangeschaft. Momenteel worden bijna alle bomen met een nieuwe zelfrijdende selectiefrooier gerooid.

Meer dan 50 jaar ervaring heeft Versprille met het kweken van bomen van hoge kwaliteit. ‘Goed plantmateriaal vormt de basis van een succesvolle teelt’, vertelt Torn Broers. ‘Wij kweken onze bomen op lichte zavelgrond, een mengsel van zand en klei. Dat is een zeer vruchtbare ondergrond voor onze bomen. Door de juiste bodembalans en vakmanschap ontstaat er uiteindelijk een hoogwaardig product’.

De boomkwekerij heeft een breed assortiment, waarbij ze zich zowel op de zakelijke als de particuliere markt richten. ‘De particuliere markt groeit jaarlijks’, vertelt Torn Broers. ‘We zien ook steeds vaker trends in tuinen, maar ook in gemeentebeplanting, waar we ons kweekprogramma op aanpassen. We kweken nu bijvoorbeeld steeds meer lei- en vormbomen.’ Bosplantsoen en fruitbomen worden uit voorraad geleverd.

netwerk

Boomkwekerij Versprille als handelsbedrijf heeft een uitgebreid netwerk van geselecteerde kwekers in binnen- en buitenland waardoor ze altijd de gewenste producten kunnen leveren in een goede kwaliteit. Door de teelt van bomen en struiken in container kan het hele jaar rond uitgeleverd worden. Deze duurzame teelt kent een optimale groei. Zodra in het voorjaar de boom begint uit te lopen wordt er gekozen om alleen nog te leveren uit pot of doorgroeikluit. Op dat moment nog bomen verplanten vanuit de volle grond leidt tot een slechte start, terwijl bomen in container gewoon doorgroeien. op de plaats van bestemming.

Boomkwekerij Versprille denkt graag met de klant mee en geeft vakkundig advies onder de noemer: de juiste boom of plant op de juiste plaats. ‘In onze kwekerij werken innovatieve denkers en doeners die zich thuis voelen op het land tussen de bomen. Wij voeren waar mogelijk een vernieuwend en innovatief beleid en gaan met de tijd mee. Ons motto is: het goede nog beter maken, het beste bewaren!’