De SmulKers

Luttelgeest - Jan van Ruiten en Philip de Groen zijn de twee vennoten van De SmulKers. Kersen telen in de kas wordt niet veel gedaan. De mannen kwamen op het idee tijdens het fietsen, waren nieuwsgierig of het zou lukken en besloten het professioneel aan te pakken met als doel om zo vroeg mogelijk in het seizoen, zo’n vier weken eerder dan de buitenteelt een topkwaliteit kersen te kunnen leveren. De SmulKers was geboren!

Jan van Ruiten startte in 1984 samen met zijn vader een kwekerij in bloemen, later werden er alleen nog maar chrysanten gekweekt. ‘Dat werd economisch gezien steeds lastiger vertelt Van Ruiten. In 2008 besloot ik te stoppen en ben met mijn zus een bloemenwinkel in Amsterdam begonnen. Ik ging de kas verhuren, maar dat werd een bende.

Samen met Philip de Groen fiets ik elke week met een groepje hier uit Luttelgeest, ik mopperde dan wel eens wat, dat ik de kas eigenlijk wel wou slopen. Philip die zelf een fruitkwekerij heeft en appels, peren, kersen en pruimen teelt, opperde toen een keer, eigenlijk meer als grapje, om kersen in de kas te gaan telen. Philip had de kennis van fruit en en Jan de kennis van het telen in de kas. We waren allebei wel nieuwsgierig of het ons zou lukken, hebben samen plannen gemaakt en zijn deze gaan uitvoeren.’

Het idee voor de kersen uit de kas ontstond in 2012. ‘Ons idee was eerst om klein te starten, eerst maar eens proberen of het lukt, maar terwijl we bezig waren, kwamen we steeds meer tot het inzicht dat het beter was om het direct zo professioneel mogelijk aan te pakken en dat hebben we gedaan.’ De hele bestaande kas werd gestript. In totaal werd er ongeveer 100 ton ijzer uitgehaald en enkele tonnen aluminium. Daarna begon het opbouwen. Bovenin de kas werd een beregeningssysteem geïnstalleerd om regen na te kunnen bootsen om zeker bij warme dagen de luchtvochtigheid op peil te houden. De bomen worden met water en kunstmest voorzien door middel van druppelslangen. Tussen de bomenrijen werd gras ingezaaid en die grasbanen worden door een derde systeem nat gehouden als het gewas niet meer nat mag worden. Alle luchtramen werden voorzien van vogelgaas.

In 2013 werden de bomen geplant en in 2014 was de eerste oogst. Van Ruiten en De Groen kozen voor drie soorten kersen om het seizoen zo lang mogelijk te houden. De kersenrassen Merchant, Kordia en Schneider worden geteeld. De Merchant is vanaf half mei al rijp voor de pluk, daarna volgt de Kordia, waarvan de meeste bomen in de kas staan, een mooie donkerrode kers, zoet van smaak en het seizoen wordt eind juni afgesloten met de Schneider.

Ongeveer 80 procent van de teelt bestaat uit kersen, daarnaast hebben ze nog vijftien procent pruimen van het ras Opal en vijf procent abrikozen. De kersen, pruimen en abrikozen worden via Postuma AGF geleverd aan voornamelijk groente- en fruitspeciaalzaken. Mede vanwege de lange fruitachtergrond van De Groen leveren wij topkwaliteit en richten ons daarmee op het hogere segment.’

In de kwekerij wordt tijdens de plukperiode gewerkt met jongeren en schoolverlaters uit de regio naast één of twee ervaren krachten. ‘We hebben geen mensen vast in dienst. We doen het hele jaar door alles zelf naast ons werk in mijn bloemenwinkel en Philip op de fruitkwekerij. Vaak is er overdag niemand in de kas. Voor en/of na onze andere werkzaamheden doen we dan een ronde en als er verzorging of onderhoud nodig is doen we dat in de avonduren en weekenden, net als het snoeien. We doen het echt samen en genieten van ons werk / onze hobby in de kas.’

http://www.desmulkers.nl / Facebook: www.facebook.com/desmulkers