Hans en Grietje Zuivelproducten zonder gedoe, rechtstreeks van de koe

‘Je proeft het en daar zijn we trots op’.

Hans en Grietje Dielissen kwamen 22 jaar geleden op de karakteristieke houten boerderij van de ouders van Hans aan de rand van het bos bij Zeewolde te wonen. Ze woonden toen al zes jaar vlak naast de boerderij in een keet. ‘Mijn ouders runden het melkveebedrijf op de traditionele wijze. Ik werkte mee in het bedrijf en toen ik Grietje ontmoette, was het al snel duidelijk dat we het bedrijf met plezier gingen voortzetten’.

‘Na drie jaar zijn we met onze eigen zuivel begonnen. We vonden het leuk om ijs en later bavarois te maken. We waren het tweede bedrijf in Nederland dat op grote schaal ijs ging maken’, vertelt Hans trots. ‘Later kwam daar bavarois bij en weer later yoghurt.’

Om de producten goed in de markt te zetten viel niet altijd mee. ‘We hebben van alles meegemaakt in deze business. Leuke maar ook zeker minder leuke zaken. Een groot faillissement hakte er flink in, maar de eerste keer aan AH leveren was daarentegen weer een opsteker! Aan bijna alle grote supermarkten hebben wij geleverd, zoals Albert Heijn, C1000, COOP, Jumbo en Lidl.’

pannenkoekenhuis

Ondertussen openden Hans en Grietje een pannenkoekenhuis naast de boerderij, waar je het sprookje van Hans & Grietje in het echt kunt beleven. Het begon met een klein heksenhuisje aan de overkant van de weg, waar ijs en oma’s appeltaart werden verkocht. ‘Het liep gelijk als een trein. Vanaf dag één stond onze telefoon roodgloeiend. Dit hadden wijzelf en ook de boswachter van Natuurmonumenten, die ons huisje gedoogde, niet verwacht. Na een jaar moesten we het dan ook verwijderen. We hebben het toen bij onszelf op het land gezet en groeiden uit tot een pannenkoekenrestaurant met 700 zitplaatsen.’

Het pannenkoekenhuis draaide heel goed. De reden waarom Hans en Grietje in 2015 stopten met de verkoop aan supermarkten. ‘Je moet het zo zien’, zegt Hans, ‘op een gegeven moment beseften we dat we aan één pannenkoek meer verdienden dan aan een hele pallet yoghurt.’ Hans en Grietje maken nu alleen nog zuivelproducten voor eigen gebruik zoals ijs, kaas, hangop en boter.

Drie maanden nadat ze te kennen hadden gegeven aan de supermarkten dat ze wilden stoppen met leveren hun zuivel producten, werd hun pannenkoekenhuis verwoest door een vreselijke brand. ‘Het was afschuwelijk, je hele toekomst stort in één keer in elkaar. Al heel snel komt het besef dat je verder moet, door een zeer goede samenwerking en bereidheid van de aannemer, architect en gemeente werden de neuzen bij elkaar gestoken. Alles verliep heel voorspoedig en we konden al heel snel weer bouwen. We kregen alle medewerking en er werden inzamelacties opgestart. Er was een grote betrokkenheid uit de buurt, die ons erg steunde en waar we eeuwig dankbaar voor zijn. Met Kerst stonden de spanten en met Pasen waren we weer open!’

Terwijl Hans en Grietje zich bemoeien met het pannenkoekenhuis, runt hun oudste zoon de boerderij met 200 koeien. Naast ijs en yoghurt wordt er nu ook kaas gemaakt in de zuivelboerderij. De ‘Grietje kazen’ zijn er in verschillende smaken, van jong tot oud. Daarnaast worden er ook kruidenvarianten gemaakt, waarin onder meer Italiaanse kruiden en brandnetel is verwerkt.

Sinds december is er overgestapt op een biologische bedrijfsvoering. Waarbij de grootste verandering het voer en ook het beheren van het grasland is. ‘We vinden het belangrijk om als bedrijf maatschappelijke en milieu verantwoordelijke beslissingen te nemen, om zo de beste ingrediënten bijeen te brengen om onze zuivelproducten te maken en daar past een eigen biologische bedrijfsvoering voor de toekomst goed in.’

http://www.hansengrietzuivel.nl/

http://www.hansengrietjezeewolde.nl/