Minderhoudhoeve

Op een prachtige plek in de Noordoostpolder ligt de Minderhoudhoeve, goed voor maar liefst 225 ha. akkerbouw en wijnbouw. Wat ooit de bodem van de Zuiderzee was, is nu een vruchtbare basis voor allerlei gewassen. De familie Van Eijk streek er eind 2004 neer, om van de voormalige proefboerderij van de Universiteit Wageningen een mooi familiebedrijf te maken. Vader Van Eijk begon met zijn bedrijf in Waddinxveen, zijn beide zoons doen er inmiddels volop in mee.

Negen jaar verhuizing

De verhuizing naar de Noordoostpolder kwam vanwege uitbreiding van natuur in Waddinxveen. Het was geen verplichting, maar de familie Van Eijk gaf zelf aan wel open te staan voor bedrijfsverplaatsing. De gemeente werkte volop mee in de zoektocht naar een nieuwe plek en was zelf zeer enthousiast over de Minderhoudhoeve. “Bijna nog enthousiaster als wijzelf, dat was wel leuk om te zien. Wij zagen de mogelijkheden hier ook: wat een ruimte, en alles op één plek, daar hadden we wel zin in!” Vervolgens werkte de familie Van Eijk negen jaar lang in zowel Waddinxveen als Swifterbant. “We zeggen weleens: we deden negen jaar over de verhuizing, konden we langzaam wennen. Uiteindelijk zijn we uit Waddinxveen vertrokken om ons hier met drie gezinnen te vestigen. En het bevalt ons hier uitstekend. Het is hier zoveel relaxter dan in Waddinxveen! Nooit files, alles binnen bereik en zelfs de mensen zijn een stuk gemoedelijker. Wij hoeven niet meer terug!”

Stichting Veldleeuwerik

De nadruk van de Minderhoudhoeve ligt op poot- en frietaardappelen, gele en rode uien, suikerbieten en tarwe. Ze doen dit allemaal zelf, zonder personeel van buitenaf. “Het moet te met ons drieën te doen zijn, dat is ons uitgangspunt. We hebben ook ons eigen machinepark dat we zelf onderhouden. Die kennis hebben we in huis, dat is ideaal. En het past bij ons idee van duurzaamheid. Zuinig zijn op wat je hebt is ons motto.” Die duurzame gedachte is er ook als er bestrijdingsmiddelen ingezet moeten worden. “Boeren liggen nog weleens onder vuur vanwege het gebruik daarvan. Helaas is dat vaak vanuit onwetendheid. Want welke boer vergiftigd nou z’n eigen grond? Je zou wel gek zijn om dat te doen, je wilt er volgend jaar toch ook weer mooie gewassen laten groeien? Dat kan alleen als je zorgvuldig omgaat met de natuur!” Mede daarom is de Minderhoudhoeve ook lid van Stichting Veldleeuwerik, waar kennis gedeeld wordt met andere bedrijven én waar bedrijven zelf aan het roer blijven. “In dit platform werken we aan praktische maatregelen voor verduurzaming van teelt en bedrijfsvoering. Samen werken aan toekomstbestendige bedrijven, bijdragen aan de wereld van morgen, daar draait het om. Dan hebben onze kinderen er ook nog wat aan: qua gezondheid, vanwege de gezonde voedselproductie, maar misschien ook wel qua bedrijfsovername.”

Werkplezier

Het mooie van het werk op het land zijn de seizoenen. “De oogsttijd is een prachtige afsluiting van hard werken, maar elk seizoen heeft zo z’n charme. Je werkt met de getijden, dat is mooi. Het is nooit voorspelbaar, je moet ’t doen met wat de natuur je geeft. Dat maakt het werk uitdagend, interessant, afwisselend. Geen dag is hetzelfde, geen seizoen met het andere te vergelijken. Weer of geen weer, het is heerlijk op het land!”

Uit de hand gelopen hobby

Hoewel de nadruk op de akkerbouw ligt, is de wijnbouw een mooie tweede van het bedrijf. “Dat is een uit de hand gelopen hobby. Het wordt wel steeds een beetje meer! In 2013 begonnen we met de eerste wijnstokken van het ras Cabernet Cantor, dat is een rode druif. Een jaar later kwamen daar witte druiven van het ras Johanitter en Souvignier Gris bij. En in 2015 hadden we de eerste flessen wijn. Een bescheiden hoeveelheid, maar toch: we hebben onze eigen wijn – prachtig toch!” “Over de naam van de wijn waren we het snel eens: Zeebodem. Er is eigenlijk ook geen andere naam mogelijk, want de wijn is als het ware een geschenk van de zee.”

www.minderhoudhoeve.nl