Heftruckmarkt floreert

Grote merken doen het nog steeds goed

Het gaat goed met de wereldwijde verkoop van heftrucks. Per jaar worden er steeds meer heftruck verkocht en al een paar jaar op rij staan dezelfde grote heftruckproducenten in de top vijf: Toyota, KION, Jungheinrich, Mitsubishi en Crown. Ook in de meest recente cijfers die het Amerikaanse vakblad Modern Materials Handling jaarlijks publiceert, is dit terug te zien. De vijf giganten stegen in 2018 allemaal meer dan vijf procent in hun jaarcijfers ten opzichte van het jaar daarvoor.

De omzetcijfers liegen er niet om! Toyota spant de kroon met 13.292 miljoen. KION komt daarna met 6.633 miljoen, gevolgd door Jungheinrich (4.363 miljoen), Mitsubishi (4.270 miljoen) en Crown (3.480 miljoen). Uit de omzetten is goed te zien dat Toyota bijna dertig procent van de wereldmarkt in handen heeft. De Agrarische krant zoomt in op deze vijf meest succesvolle heftruckproducenten met wat leuke feitjes.

1. Toyota Industries

Toyota Industries is op meerdere marktgebieden actief, maar is en blijft de grootste fabrikant van heftrucks ter wereld. Het bedrijf is opgericht door Sakichi Toyoda in Japan en al sinds 1926 actief. De naam Toyota komt dus van de oprichter van het bedrijf. Destijds begon het bedrijf met het maken van elektronische weefgetouwen: een belangrijke uitvinding. Door de jaren heen staat Toyota voor bijna alles wat met auto’s en trucks te maken heeft. Het hoofdkantoor zit in Aichi, Japan.

2. KION Group

De Duitse KION Group is in 2006 opgericht en is inmiddels 's werelds tweede grootste fabrikant van industriële trucks. Onder de groep vallen dan ook verschillende grote merken, zoals Baoli, Fenwick, Linde Material Handling, STILL en Dematic. Kion is afgeleid van het Afrikaanse woord "Kiongozi", dat leider betekent. Goedgekozen, want ondanks het feit dat Toyota de grootste is, is KION nog altijd marktleider in Europa. In 2016 nam KION Dematic over, een leverancier van geïntegreerde geautomatiseerde supply chain-technologie, software en services. Door deze deal werd KION Group ook nog eens mondiale leider in intelligente intralogistieke oplossingen.

3. Jungheinrich

Jungheinrich is een Duits bedrijf dat zijn hoofdkantoor in Hamburg gevestigd heeft. Het bedrijf is ontstaan in 1953 als H. Jungheinrich und Co. Maschinenfabrik en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die in meer dan 40 landen actief is. De heftrucks van Jungheinrich hebben een opvallende gele kleur.

4. Mitsubishi: 4270 miljoen

De Japanse multinational vindt zijn oorsprong in 1870. In dat jaar begon Yataro Iwasaki met zijn transportbedrijf. Drie jaar later kreeg het de naam Mitsubishi Shokai, waarvan de inmiddels wereldberoemde naam is afgeleid. Mitsubishi betekent zoiets als drie waterkastanjes. Deze betekenis zie je terug in de drie vormen van het Mitsubishi-logo.

5. Crown Equipment

Corporation: 3480 Het Amerikaanse bedrijf Crown begon in 1945 met totaal iets anders dan heftrucks, namelijk temperatuurregelaars voor kolenkachels. Hierna specialiseerde het bedrijf zich in andere producten totdat Crown een niche vond in de wereld van de heftrucks. Het hoofdkantoor is gevestigd in New Bremen, Ohio. De heftrucks van Crown hebben een kenmerkende grijze glanzende kleur.

Bronnen: Modern Materials Handling en Wikipedia