Kloppend hart van hippisch Nederland

Nederland en paarden. We zijn er meestal bescheiden over, maar ons land staat in de hippische wereld hoog aangeschreven. Paardrijden zit diep in onze genen, we hebben een rijke traditie en beschikken over enorm veel kennis en kunde. In Nederland zijn meer dan een miljoen mensen frequent met paarden in de weer. Voor velen is het paard een rustpunt in onze hectische maatschappij. Het ervaren van harmonie in de omgang met een paard, is een bron van vreugde plezier en rust. Niet voor niets zegt het Nederlands gezegde ‘Je treft de hemel op aard, op de rug van een paard.’

De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) is een van de grotere sportbonden in Nederland. Binnen de KNHS zijn tien paardensportdisciplines verenigd: springen, dressuur, eventing, endurance, mennen, reining, horseball, voltige, aangespannen sport en recreatie/buitenrijden. Met nieuwe disciplines zoals TREC zijn we in gesprek. Dit zijn heel verschillende sporten, binnen één bond. Het paard is onze bindende factor. De bond is verantwoordelijk voor de uitzending van de Nederlandse topruiters die heel veel schitterende medailles wonnen, maar doet natuurlijk nog veel meer. De bond behartigt de belangen van alle ruiters, is de spreekbuis van de Nederlandse paardensport en de ontmoetingsplaats voor haar 200.000 leden en andere belanghebbenden. Vanuit de bond maken we ons hard voor iedereen die wil genieten met een paard. We scheppen de voorwaarden voor het organiseren van veilige paardensport. Om dat goed te kunnen doen verzorgen we opleidingen voor ruiters, menners, instructeurs, coaches, juryleden en officials. Als bond zijn we het kenniscentrum voor de paardenhouderij.

Het kantoor van de KNHS is gevestigd op het Nationaal Hippisch Centrum (NHC) in Ermelo, het kloppende hart van paardenminnend Nederland. In 2014 ging een langgekoesterde wens in vervulling. Het toenmalige kantoor van de KNHS werd op geweldige wijze vernieuwd en ook Nederlands grootse fokkerij-organisatie KWPN nam zijn intrek in de gebouwen in Ermelo. Het resultaat is een prachtig hippisch centrum waar sport en fokkerij samenwerken, want zonder sport geen fokkerij en zonder fokkerij geen sport. We staan met elkaar voor 1,5 miljard euro omzet en organiseren bijna 8.000 evenementen per jaar. Ook in Ermelo worden bijna weekend activiteiten georganiseerd. Verscholen aan De Beek, parallel aan de N302, ligt het imposante centrum op 23 hectare grond, met een schitterend hoofdterrein, rijhallen en outdoorpistes, kantoren en stallenaccomodaties als optimale basis voor paardensportevenementen.

In 2016 is er voor iedereen die geïnteresseerd is in paarden van alles te beleven op het NHC. Een greep uit het programma: internationale topwedstrijden in de disciplines mennen, voltige, endurance en western. Het NK Dressuur en het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden. De nationale Bixiedag voor de aller jongsten, de Paard&Leven-dag voor de genieter en de allergrootste paardensportbeurs in Nederland Horse Event. Benieuwd naar de kalender? Kijk dan op www.knhscentrum.nl voor een overzicht van alle evenementen. We maken iedere dag een feest van onze sport!