Jan en Jelly Dingemans verliefd op de alpaca

Jan en Jelly Dingemans runden tot 2010 een golfbaan bij hun boerderij in Rutten. De hype rond het golfen was voorbij en ze wilden wel iets anders. Jelly wilde wel schapen en was wat aan het rondsnuffelen op internet toen ze Jan bij de mouw pakte en zei: 'nu heb ik toch iets bijzonders gezien: alpaca's'. Beiden voelden zich gelijk aangetrokken tot de prachtige lief uitziende beestjes met hun vriendelijke en nieuwsgierige uitstraling.

Al gauw werden er drie alpaca's aangeschaft, shows en keuringen bezocht en informatie ingewonnen. Zo leerden ze de alpaca kennen en werden steeds enthousiaster. 'We besloten een hengst en een aantal goede fokmerries te kopen en zo onze kudde uit te breiden.' Nu acht jaar later lopen er ongeveer veertig alpaca's in de wei, waaronder verschillende prijswinnaars.

'We fokken met onze alpaca's en verkopen ze met certificaat. De meeste blijven in Nederland. Voordat ze naar de koper toe gaan, kijken we altijd eerst waar ze terecht komen, zodat we zeker weten dat ze een goed tehuis krijgen. Dat vinden we belangrijk. We brengen de alpaca's zelf weg en daarna laten we ze los. Kort geleden hebben we 6 alpaca's geleverd aan de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Dan ga je natuurlijk af en toe nog wel even kijken.' Een alpaca drinkt ongeveer een half jaar bij zijn moeder en wordt daarna bij de kudde weggehaald en in een andere groep geplaatst. 'Sommige moeders kijken daarna niet meer naar hun kind om en andere lopen nog regelmatig naar het hek om te kijken hoe het met hun kindje gaat.' Jelly kent alle alpaca's bij naam en weet precies hun karaktereigenschappen. De één wil wel knuffelen of een aai, de ander is wat afstandelijker. Als de alpaca's rond een half jaar oud zijn leert ze ze aan een halster te lopen. 'Om een show te kunnen lopen, is het noodzakelijk dat de alpaca aan het halster kan lopen, maar hier op de boerderij kan het ook vaak handig zijn.' Op de shows worden de alpaca's onder andere beoordeeld op hun wolvacht. 'Wij hebben allemaal alpaca's met een enkele kleur, zwart, wit, lichtbruin. Dat heeft te maken met mijn persoonlijk voorkeur', lacht Jelly. Ik hou niet zo van bontgekleurde, maar er zijn anderen die dat prachtig vinden.' Ook ontmoeten ze veel andere fokkers op de shows, wat leuk en leerzaam is.

Fokken

Alpaca's dragen elf en een halve maand en kunnen ieder jaar een veulen krijgen. Elf dagen na de geboorte van het veulen wordt de alpacamoeder opnieuw gedekt. 'Het gaat altijd natuurlijk, we kennen bij de alpaca geen kunstmatige inseminatie. Als de hengst komt, gaat de merrie liggen, de hengst klimt er bovenop en gaat zingen. Dat duurt zo'n twintig minuten en wij hopen dan dat er in die tijd een eisprong plaats vindt. Na twaalf dagen komt de hengst weer terug. Gaat de merrie spugen en schoppen, dan weten we dat ze zwanger is en anders doen we een nieuwe poging.'

Op dinsdag en donderdag hebben Jan en Jelly hulp van stagiairs van de Zonnebloemschool in Emmeloord.

Sinds vier jaar geven zij rondleidingen op het bedrijf voor groepen volwassenen.

Meer informatie:http://www.alpacaworld-flevoland.nl