Polder Porque

Polder Porque in Dronten is een agrarisch bedrijf waar studenten de scepter zwaaien. Van verkoop tot productie, van wet- en regelgeving tot dagelijkse verzorging: de verantwoordelijkheid voor de hele keten ligt in hun handen. Het bedrijf is volwaardig: er wordt ook echt samengewerkt met bijvoorbeeld de slager, die de leerlingen alles over het vlees leert en die de producten in de winkel heeft liggen. Een serieuze aangelegenheid waarin veel van de studenten verwacht wordt.

Eigen taken

Ryanna de Boer is een van de studenten die er werkt. Dat doet ze met veel plezier, want het agrarische bestaan zit haar als het ware in de genen. Ze groeide op in Friesland, waar haar houders een vleesvarkenshouderij hebben. “Het was voor mij eigenlijk geen vraag wat ik zou gaan doen, dat was sowieso ‘iets’ in het agrarische vak. Ik begon aan de opleiding varkens- en pluimveehouderij, maar ik zocht meer uitdaging. Die vond ik in de opleiding Bedrijfskunde Agrifoodbusiness. Dat is precies wat ik zocht. Het mooie hier vind ik dat we precies weten hoe er met de dieren omgegaan is, doordat we de hele keten zelf in de hand hebben. Alle schakels in het proces zijn ons bekend, we weten waar we het over hebben, en zo kunnen we ook een eerlijk verhaal naar buiten brengen.” “Het is echt een ondernemersopleiding. De sfeer is ons-kent-ons, de meeste studenten hebben thuis een agrarisch bedrijf, de studie zit vol interessante vakken – ik heb het hier helemaal naar mijn zin.” Begeleiding van de studenten komt van Aeres Hogeschool. “Natuurlijk doen we het niet helemaal alleen, dit is niet voor niets een opleiding. Maar we zijn wel allemaal verantwoordelijk voor onze eigen taken. Dat is enorm leerzaam: de theorie brengen we direct in de praktijk. Als we van school komen, zijn we ook echt klaar voor de start!”

Van zaadje tot karbonaadje

Polder Porque werkt met een gesloten traject: van zaadje tot karbonaadje, is dan ook de slogan. “We maken hier alles van het vak mee, zodat we de hele keten in beeld hebben en er ervaring in opdoen. De taken worden goed verdeeld: je moet er naar solliciteren, en net als in ‘gewone’ sollicitatieprocedures gaat de baan naar degene met de beste motivatie, zowel schriftelijk als mondeling. Ook dat is heel leerzaam: alleen al van het formuleren steek je veel op. Al is het maar een antwoord op de vraag: waarom wil ik dit?” Het gesloten traject maakt dat Polder Porque ook garant staat voor de herkomst van het varkensvlees. “We weten precies waar het vandaan komt en wat ermee gebeurd is. We voldoen volledig aan de eisen die de wet stelt. Daarnaast is maatschappelijk verantwoord ondernemen onderdeel van onze opleiding, en staat Polder Porque voor transparantie in de hele keten. We willen delen wat we doen, dat levert begrip op bij de eindgebruiker. Dat is een belangrijke taak in deze tijd!”

Over Aeres Farms

Polder Porque is onderdeel van Aeres Hogeschool Dronten, en is een volwaardig, online verkoopbedrijf. De varkens komen van een varkensbedrijf dat onderdeel is van Aeres Farms. Alles wordt gerund door studenten, onder supervisie van docenten.

www.aeresfarms.nl

Hoogwaardig vlees voor een goede prijs bij PolderPorque.nl

Polder-Porque is een bedrijf dat geleid wordt door studenten. Van zaadje tot karbonaadje wordt geregeld door de studenten aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Hierbij streeft Polder-Porque naar vlees met hoogwaardig kwaliteit met een touch uit de Polder. In de grote lijnen worden de varkens traditioneel gehouden. Daarnaast is er voor enkele dieren ook een buitenverblijf gerealiseerd. Deze is ten alle tijden te bezoeken op Aeres Praktijkcentrum in Dronten. Op het varkenshouderij bedrijf van het Aeres Praktijkcentrum (voormalig CVDB) wordt het gebruik van antibiotica zo veel mogelijk voorkomen doormiddel van probiotica. Polder-Porque onderscheid zich doordat alle werkzaamheden op en rond het varken gedaan worden door studenten en zij veel leren van het werken voor Polder-Porque.

Diervriendelijk vlees voor een gezonde prijs.

www.polder-porque.nl